top

Risicomanagement

Voorkomen is beter dan genezen: vroegtijdig risico's signaleren zorgt voor een gezonde organisatie

Wat is risicomanagement?

Risk management, ofwel risicomanagement, is het identificeren en kwantificeren van risico's binnen een organisatie en het opstellen van maatregelen om deze risico's te mitigeren. Het gaat hier dan vaak over financiële of compliance risico’s die beheerd worden door een risk manager. De risk manager identificeert en prioriteert financiële risico’s voor een organisatie, rapporteert deze en stelt een plan op om de risico’s te beheersen. Risicomanagement zou onderdeel moeten zijn van het beleid van elke organisatie en is een continu proces. Een gedegen risicomanagementbeleid draagt bij aan het waarborgen van de continuïteit van een organisatie.

Zes stappen van risicomanagement:

Om op mogelijke risico's te kunnen anticiperen is het belangrijk om deze vroegtijdig te signaleren. Het risk management model bestaat daarom uit zes stappen:
  1. doelstelling vaststellen
  2. risico's identificeren
  3. inschatten
  4. beoordelen
  5. beheersen
  6. monitoring

Het risk management project is een continu proces, waarbij doorlopend de risico's gemonitord en gemeten moeten worden. Met monitoring kunnen risico's, zoals financiële risico’s, vroegtijdig worden gesignaleerd en blijvend worden gemonitord.

Beperk risico's voor uw organisatie met Nexis Diligence+

Waarom risicomanagement?

De betekenis van risico management hebben we al eerder toegelicht, en aangegeven hoe belangrijk het is, maar waarom zou je een risicomanagement proces of plan moeten hebben?

Naar risico management biedt ook de mogelijkheid om in te spelen op kansen. Deze nieuwe kansen kunnen door onder andere financieel management omgezet worden in geweldige strategieën. Het is daarom van essentieel belang dat een organisatie goed haar risico's in beeld heeft te beginnen met het inschatten van risico's in haar directe omgeving.

Om bedrijven te helpen bij risk management zijn algemene standaarden in het leven geroepen. Organisaties kunnen ervoor kiezen om aan zo'n standaard te voldoen, maar in sommige gevallen zijn de standaarden contractueel verplicht. Zo is er een internationale certificering in het leven geroepen die het belang onderstreept van risico afhankelijke due diligence. De ISO (International Standards Organisation) 19600 komt met een norm voor organisaties en bedrijven die hun compliance met anti-omkopings en anti-corruptie procedures willen certificeren.

Risk management met LexisNexis

Bij risk management is het dus belangrijk om een compleet overzicht te hebben van de risico’s die voor jouw organisatie van toepassing zijn. De risk management oplossingen van LexisNexis kunnen je hierbij helpen. Met de tools van LexisNexis kun je:

  • Risico's in kaart brengen: LexisNexis geeft je toegang tot o.a nieuws, bedrijfsinformatie, biografieën, adverse media, zwarte lijsten, Sanctie- en PEP lijsten en historische jurisprudentie die tot 35 jaar teruggaat. Met slechts één zoekopdracht raadpleeg je de complete bronnencollectie.
  • Screenen van bedrijven en personen: je voldoet aan de eisen van de toezichthouder. Op grond van drie wetten ben je namelijk verplicht om partijen te screenen voordat je gaat zakendoen: de WWFT, de UK Bribery Act en de FCPA.
  • Een veilige audit trail opmaken: Opgeslagen zoekresultaten vormen samen een professionele en veilige audit trail met gepersonaliseerde rapportages.

Op zoek naar een risk management oplossing? We gaan graag met je in gesprek. Neem contact op via het formulier

Neem contact met ons op

E-mail: support@lexisnexis.eu
Telefoonnummer: +31 (0) 20 485 3456

LexisNexis Business Information Solutions BV en onze LexisNexis Legal & Professional affiliates, aanbieder(s) van onze (inter)nationale Nexis Solutions producten en diensten, kunnen contact met u opnemen binnen de uitoefening van uw beroep over gerelateerde producten, diensten en evenementen. U kunt zich op elk moment hiervoor afmelden via de afmeldlink die u in al onze communicaties vindt.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar ons privacybeleid.